Waldo Swijnenburg - De schoonhei en de troost van een wereldbeeld zonder god
De schoonhei en de troost van een wereldbeeld zonder god
Met een voorwoord van Jaap van Heerden
Waldo Swijnenburg

Uitgeverij Balans
317 Pagina's
Bindwijze: paperback


Het aantal mensen dat gelooft in het bestaan van een god is vele malen groter dan het aantal mensen dat overtuigd is van het tegendeel. Zelfs in het nuchtere Nederland gelooft een ruime meerderheid van de mensen nog dat er meer is tussen hemel en aarde. Waarom is atheïsme zo weinig populair?

Een van de redenen is dat toonaangevende atheïsten een zinvol leven lijken te vervangen door een doelloos bestaan: zij zetten de mens neer als een omhooggevallen aap, in plaats van een gevallen engel. Daarbovenop kan de gemiddelde ongelovige zijn overtuiging vaak niet of nauwelijks verdedigen. Atheïsten maken zich schuldig aan wat ze theïsten dikwijls verwijten: ze trekken vergaande conclusies zonder goede onderbouwing.

De schoonheid en de troost van een wereldbeeld zonder God bevat een krachtige, rationele, emotionele, verdediging van het atheïsme.

Na een kritische bespreking van de klassiekfilosofische en modern-wetenschappelijke godsbewijzen komen vragen aan de orde die de meeste godontkenners laten liggen. Als Hij niet bestaat, hoe ziet de werkelijkheid er dan uit zonder Hem? Kun je in een goddeloze werkelijkheid menselijke ambities behouden, zoals een leven na de dood en een gefundeerde moraliteit? Het antwoord is verrassend genoeg ja. Een werkelijkheid zonder God kan wel degelijk mooi, menselijk en zelfs magisch zijn.
Van: € 19.95
Voor: € 8.00