- De stedenverzamelaar
De stedenverzamelaar
Italiaanse auteurs en hun stad


Uitgeverij Serena Libri
307 Pagina's
Bindwijze: paperback


Bari, Genova, Rome, Trieste, Urbino. Twintig auteurs, waarvan sommige heel bekend. De meeste verhalen zijn voor deze bundel geschreven en niet eerder gepubliceerd.
Napels. Ciro is een jonge kelner die tegen een hongerloontje bedient in de Bar della Cecata. Hij bestudeert zijn gasten en droomt ervan over hun levens te schrijven. Maar voor het zover komt, beëindigt een gast Ciro’s leven.
Milaan. In dit verhaal gaat een echtpaar op een avond in hun Isotta Fraschini naar de Scala. Als ze buitenkomen hangt er een dichte mist; hij rijdt de verkeerde kant op en al spoedig begrijpen ze niet meer waar ze zijn. Ze hadden nooit moeten gaan. De opera is haar tegengevallen en waar zijn ze in godsnaam. Een voorbijganger biedt zijn diensten aan.
Florence. De jongeman die niet weet welke kleur ogen zijn verloofde heeft. Ze is er nu vandoor, waarschijnlijk met een opticien. De toeristen klagen dat de standbeelden te klein zijn. Zijn moeder klaagt dat zijn oom haar het zout niet heeft aangereikt. De huurster klaagt dat haar niet is meegedeeld dat er spoken in haar kamer zijn.
Verhalen van mensen die liefhebben, die de dag doorbrengen, die ruzie maken. In de straten, op de pleinen, in de huizen, in de cafés van de stad.

Een fragment uit Naked sushi, het verhaal van Alessandro Perissinotto in Turijn, vertaald door Tom de Keyzer:

Hoe dan ook, soms moet je snel zijn en ook nu was het met Giuliana weer hetzelfde liedje. Ze had het scherm met het gestileerde hart van de website www.be2.it niet vlug genoeg weggeklikt toen cheffin Sveva Arduino achter haar langs liep. Die had de kans om haar op de vingers te tikken niet laten schieten: ‘Juffrouw Giuliana,’ kraste ze in haar oor, ‘als ik me niet vergis, bent u hier om de contacten met de buitenlandse klanten te verzorgen, niet om een of andere schimmige verloofde op het internet te zoeken. Het is al de derde keer deze week dat ik u op een datingsite betrap, de volgende keer bent u ontslagen.’
Stuk venijn! Ze had overduidelijk de pik op haar: een rancuneus kreng, dat was cheffin Arduino.
Van: € 22.50
Voor: € 9.00